KREW
- na czczo , 12 -16 godzin po ostatnim posiłku ( w przypadku lipidogramu )
- po przespanej nocy
- w godzinach od 7°°– 9 °°
- po odstawieniu preparatów witaminowych ( bardzo ważne w przypadku oznaczeń mikroelementów )
- na doustny test tolerancji glukozy ( OGTT , krzywa cukrowa ) należy zgłosić się o godzinie 7°° ( pacjent przyjmowany poza kolejnością ), przynieść ze sobą 75 g gkukozy zakupionej w aptece oraz ½ cytryny. Test trwa 2 godziny
W czasie trwania testu nie należy:
• chodzić
• palić papierosów
• spożywać posiłków
MOCZ – badanie ogólne
- dostarczyć pierwszą poranną porcję z tzw. środkowego strumienia w jednorazowym pojemniku, w ilości ok. 50 ml
MOCZ – posiew bakteriologiczny
- dostarczyć pierwszą poranną porcję z tzw. środkowego strumienia w jednorazowym sterylnym pojemniku, w ilości ok. 50 ml po wcześniejszej dokładnej toalecie okolic cewki moczowej
- w czasie oddawania moczu unikać zanieczyszczenia brzegów i wewnętrznej powierzchni jałowego pojemnika.
MOCZ – dobowa zbiórka
- zbiórka moczu trwa 24 godziny
- przygotować czyste naczynie o pojemności ok. 5 - 6 litrów
- pierwszą poranną porcję moczu odrzucić
- zbiórkę rozpocząć od następnej porcji moczu oddanej do przygotowanego pojemnika
- pojemnik przechowywać w chłodnym pomieszczeniu
- zbiórkę zakończyć pierwszą poranną porcją moczu
- mocz dostarczyć do laboratorium
KAŁ
- dostarczyć próbkę w ilości odpowiadającej wielkośći orzecha włoskiego , w jednorazowym pojemniku z łopatką
- do badania w kierunku Helicobacter Pylorii należy przynieść świeżą próbkę kału po wcześniejszym odstawieniu inhibitorów pompy protonowej
- do badania w kierunku G. Lamblii oraz Clostridium Difficile należy przynieść świeżą próbkę kału ( do 6 godzin od wypróżnienia )